فهرست مطالب

نشریه روانشناسی بالینی و شخصیت
سال پانزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/17
  • تعداد عناوین: 20
|
  • کریم گل محمدی*، محمدرضا شعیری، محمدعلی اصغری مقدم، شیما ظهرابی صفحات 7-15
    مقدمه

    اختلال اضطراب اجتماعی را می توان اختلالی دانست که با ترس از ارزیابی منفی و سطوح بالای اضطراب و اجتناب در موقعیتهای اجتماعی و عملکردی مشخص می شود. هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی تکنیک «آموزش تمرکز بر تکلیف» بر کاهش ترس از ارزیابی منفی افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی بود.

    روش

    روش پژوهش از نوع شبه تجربی و شرکت کنندگان در پژوهش حاضر از دانشجویان تمامی مقاطع دانشگاه شاهد بودند که از طریق پرسشنامه هراس اجتماعی (کانور و همکاران، 2000)، مصاحبه نیمه ساختاریافته ی بالینی (فرست، 1996) و فرم کوتاه ترس از ارزیابی منفی (لیری، 1983) مورد بررسی قرار گرفتند. بعد از تایید اختلال اضطراب اجتماعی، 20 نفر از این افراد به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش (هر گروه 10 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش تحت مداخله با برنامه «آموزش تمرکز بر تکلیف» قرار گرفت و گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد.

    نتایج

    یافته ها نشان دادند که به کارگیری تکنیک «آموزش تمرکز بر تکلیف» باعث کاهش معنادار ترس از ارزیابی منفی در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل (t=2.76, P=0.013) شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    بنابراین نتایج به دست آمده در عین اینکه همسو با دیگر نتایج بوده، زمینه ای مقدماتی برای استفاده از تکنیک یادشده را در جهت کاهش نشانگان اضطراب اجتماعی در نمونه های ایرانی فراهم ساخته است. هرچند پژوهش های بعدی باید سودمندی بیشتر این تکنیک را در ابعاد مختلف نمایان سازند.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب اجتماعی، تکنیک «آموزش تمرکز بر تکلیف»، ترس از ارزیابی منفی
  • مستانه مرادحاصلی*، مسیب یارمحمدی واصل صفحات 17-25
    مقدمه

    فقدان پدر و مادر به هر علتی که باشد بر نحوه رشد کودک تاثیر می گذارد. کودک بی سرپرست از رابطه عاطفی طبیعی محروم است و الگوهای معمول برای روابط متقابل با دیگران را دریافت نمی کند. آمار رو به رشد این افراد و آسیب های روان شناختی وارد بر آن ها قابل چشم پوشی نیست، بنابراین هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی طرح واره درمانی برتاب آوری، احساس تنهایی و استقلال عاطفی  فرزندان شبه خانواده است.

    روش

    طی یک پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل 21 نفر از بین فرزندان شبه خانواده کلینیک مددکاری اجتماعی اندیشه نیک، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند (11 نفر گروه آزمایش و 10 نفر در گروه کنترل). گروه ها در ابتدا و انتهای پژوهش از نظر تاب آوری، احساس تنهایی و استقلال عاطفی مورد آزمون قرار گرفتند سپس گروه آزمایش به مدت دو ماه (10 جلسه 60 دقیقه ای) تحت طرح واره درمانی قرار گرفتند.

    نتایج

    تحلیل مانکوا نشان داد طرح واره درمانی بر افزایش تاب آوری، احساس تنهایی و استقلال عاطفی اثربخش بوده است (p<0.05).

    بحث و نتیجه گیری

     می توان از طرح واره درمانی به عنوان مداخله ای مفید که بر تاب آوری، احساس تنهایی و استقلال عاطفی فرزندان شبه خانواده اثر دارد سود جست.

    کلیدواژگان: طرح واره درمانی، تاب آوری، احساس تنهایی، استقلال عاطفی، شبه خانواده
  • سامره اسدی مجره، فیروزه سپهریان آذر*، علی عیسی زادگان، حمید پورشریفی صفحات 27-38
    مقدمه

    درد، عمومی ترین فشار روانی است که انسان با آن مواجه می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین برازش مدل تنظیم هیجان اختلال اضطراب فراگیر در تبیین ادراک درد بیماران مبتلا به درد مزمن انجام گردید.

    روش

    نمونه پژوهش شامل 210 نفر مراجعه کنندگان به کلینیک های تخصصی درد شهر رشت بود که بر اساس مصاحبه بالینی دارای نشانگان اختلال اضطراب فراگیر بودند و به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های ادراک درد، دشواری های تنظیم هیجان، بیانگری هیجانی، آلکسی تیمیا، فراخلق و کنترل عاطفه را تکمیل کردند. جهت تحلیل داده ها، شاخص های توصیفی فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار و روش آماری ضریب همبستگی پیرسون و روش معادلات ساختاری استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که متغیر تنظیم هیجان دارای اثر مستقیم بر متغیر ادراک درد می باشد (P<0.01). همچنین متغیرهای بیانگری، فراخلق، کنترل عاطفه و الکسی تیمیا دارای اثر مستقیم بر متغیر تنظیم هیجان و اثر غیر مستقیم بر متغیر ادراک درد می باشند (P<0.01).

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که تنظیم هیجانی می تواند در میزان ادراک درد بیماران مبتلا به درد مزمن نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: آلکسی تیمیا، اضطراب فراگیر، بیانگری هیجانی، تنظیم هیجان، درد، فراخلق، کنترل عاطفه
  • مریم صمدی*، امیر قمرانی، محدثه تقی نژاد، عبدالحسین شمسی صفحات 39-49
    مقدمه

    مطالعات نشان داده است که ابعاد شخصیتی مادر در ابتلای فرزندان به اختلالات عاطفی- رفتاری نقش دارند. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه شخصیت تاریک مادران با اختلالات عاطفی- رفتاری دانش آموزان ابتدایی شهر اصفهان می باشد.

    روش

    روش مورد استفاده در این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. نمونه مورد استفاده در این پژوهش 150 نفر از دانش آموزان مقطع ابتدایی بودند که به صورت نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای از نواحی مختلف آموزش و پرورش شهر اصفهان انتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارت از پرسشنامه مشکلات رفتاری اخنباخ و شخصیت تاریک (جانسون و وبستر، 2010) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از رگرسیون چندمتغیره (گام به گام) استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که شخصیت تاریک مادران (ماکیاولیستی، خودشیفتگی و پسیکوپات) می تواند اختلالات عاطفی- رفتاری این کودکان را در سطح معناداری (P<0.0001) پیش بینی کند.

    بحث و نتیجه گیری

    به طور کلی می توان گفت، کودکانی که مادران آنها دارای سطوح بالایی از شخصیت تاریک هستند، در معرض ابتلا به اختلالات رفتاری قرار دارند. به عبارتی دیگر اختلالات رفتاری دوران کودکی با صفات شخصیتی والدین ارتباط دارد.

    کلیدواژگان: شخصیت تاریک، اختلالات عاطفی - رفتاری، دانش آموزان
  • محبوبه طاهر*، عباس ابوالقاسمی، آرزو مجرد، الهام آبنیکی صفحات 51-61
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش تعللورزی و کنترل عواطف در پیش بینی واکنش پذیری بین فردی بود.

    روش

    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی سالمندان بازنشسته شهر ساری در سال 1392 است که از بین آنها نمونه ای به حجم 220 نفر (114 زن و 106 مرد) با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمعآوری داده ها از  مقیاس تعلل ورزی عمومی، مقیاس کنترل عواطف و شاخص واکنش پذیری بین فردی استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که تعللورزی (33- =r)، کنترل عواطف (53 =r)، اضطراب (42 =r) و عاطفه مثبت (25 =r) با واکنش پذیری بین فردی همبستگی معنادار دارد. نتایج آزمون تحلیل رگرسیون نشان داد که افسردگی، اضطراب و تعللورزی میتوانند تغییرات مربوط به دیدگاهگیری را به طور معناداری پیشبینی کنند. همچنین اضطراب و عاطفه مثبت میتوانند به طور معناداری تخیل را پیشبینی کنند؛ خشم به طور منفی و اضطراب به طور مثبت میتوانند توجه همدلانه را پیشبینی کند؛ همچنین خشم قادر است پریشانی شخصی را به طور مثبت پیشبینی کند. در مجموع اضطراب، عاطفه مثبت و تعللورزی میتوانند 28 درصد از واریانس واکنش پذیری بین فردی سالمندان را تبیین کنند.

    بحث و نتیجه گیری

    میتوان از طریق آموزش کنترل عواطف و آموزش راهبردهای مقابله با تعللورزی به بهبود روابط بین فردی سالمندان و متعاقب آن کیفیت زندگی و سلامت آنها کمک کند.

    کلیدواژگان: تعلل ورزی، کنترل عواطف، واکنش پذیری بین فردی، سالمندان
  • اسماعیل سلیمانی* صفحات 63-72
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش بازسازی شناختی بر نارسایی های شناختی - توجهی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص بود.

    روش

    این پژوهش از نوع آزمایشی و با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری خاص (ریاضی و خواندن) پایه پنجم و ششم ابتدایی مدرسه اختلالات یادگیری ویژه شهرستان ارومیه در سال تحصیلی 94-1393 تشکیل می دادند. نمونه این پژوهش شامل 32 دانش آموز مبتلا به اختلال یادگیری خاص بود که از میان جامعه آماری به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون هوشی ریون، مقیاس حافظه ی عددی وکسلر (فراخنای ارقام) و آزمون عملکرد پیوسته استفاده گردید. شیوه مداخله بازسازی شناختی مایکنبام بود که در شش جلسه بر روی گروه آزمایش اجرا شد.

    نتایج

    نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد بین دانش آموزان گروه آزمایش و گروه کنترل در مولفه های حافظه ی کاری و نگهداری توجه تفاوت معناداری در سطح معناداری وجود دارد؛ به عبارت دیگر درمان بازسازی شناختی بر روی مولفه های حافظه کاری و نگهداری توجه به طور معناداری موثر بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

     این نتایج حاکی است که بازسازی شناختی می تواند حافظه کاری و نگهداری توجه دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری را تعدیل نماید.

    کلیدواژگان: نارسایی شناختی، بازسازی شناختی، اختلال یادگیری
  • نرگس پورطالب*، میرمحمود میرنسب صفحات 73-81
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه ی رابطه ی کمال گرایی و اضطراب امتحان در دانش آموزان مقطع سوم دبیرستان در شهر تبریز انجام یافته است.

    روش

    جامعه ی آماری پژوهش حاضر را دانش آموزان مقطع سوم دبیرستان شهر تبریز در رشته های علوم انسانی، تجربی و ریاضی تشکیل می دادند و نمونه ی پژوهش شامل 168 نفراز دانش آموزان مقطع سوم دبیرستان بودند که به وسیله ی نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از آزمون اضطراب امتحان اشپیلبرگر و مقیاس چندبعدی کمال گرایی استفاده شد و برای تحلیل داده ها، آزمون معنی داری ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه هم زمان مورد استفاده قرار گرفتند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که کمال گرایی و ابعاد آن با اضطراب امتحان رابطه ی مثبت معنادار دارند. همچنین نتایج رگرسیون هم زمان نیز بیانگر این بود که از میان ابعاد سه گانه ی کمال گرایی، بعد جامعه مدار به شکل معناداری اضطراب امتحان دانش آموزان را پیش بینی می کند؛ نتایج آزمون تی مستقل نشان داد که بین دو گروه مورد مطالعه (دختر و پسر) در متغیر اضطراب امتحان به احتمال 95 درصد تفاوت معنادار وجود دارد؛ به طوری که میانگین نمرات اضطراب امتحان دانش آموزان دختر نسبت به دانش آموزان پسر بیشتر می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

     یافته های پژوهش حاضر می توانند، راهگشای تحقیقات بیشتر، در خصوص بررسی نقش سازه های  شخصیتی بر اضطراب امتحان دانش آموزان در آینده باشند.

    کلیدواژگان: کمال گرایی (خودمدار، دیگرمدار، جامعه مدار)، اضطراب، اضطراب امتحان، دانش آموزان
  • عاطفه حسینلو*، فرهاد جمهری، هومن نامور صفحات 83-91
    مقدمه

    این پژوهش با هدف ارایه مدل معادلات ساختاری برای پیش بینی تعالی پس از آسیب بر اساس گشودگی به تجربه و درک از خود با میانجیگری حمایت اجتماعی در جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از حادثه مورد بررسی قرار گرفت.

    روش

    به دلیل محدودیت حجم جامعه کلیه جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از حادثه ساکن شهر ساوه که تعداد آن ها 300 نفر بود به روش سرشماری به عنوان واحد نمونه انتخاب شدند. آزمودنی ها به پرسشنامه گشودگی به تجربه (سانگ وو، 2013)، درک از خود (بک و آستین، 1978)، حمایت اجتماعی (شربورن و استوارت، 1991) و تعالی پس از آسیب (تدسکی و کالهون، 1996) پاسخ دادند. روش آماری پژوهش حاضر برای تحلیل داده ها تحلیل مسیر بود.

    نتایج

    با توجه به مدل برازش یافته، یافته ها نشان داد درک از خود، گشودگی به تجربه و حمایت اجتماعی اثر مستقیم و مثبت بر تعالی پس از آسیب دارند. درک از خود و گشودگی به تجربه، علاوه بر تاثیر مستقیم، به صورت غیرمستقیم و با واسطه حمایت اجتماعی نیز بر تعالی پس از آسیب جانبازان تاثیر داشتند. درک از خود، حمایت اجتماعی و گشودگی به تجربه به ترتیب بیشترین سهم را در پیش بینی تعالی پس از آسیب داشتند.

    بحث و نتیجه گیری

    با افزایش درک از خود و گشودگی به تجربه، میزان حمایت اجتماعی افزایش یافته و این امر درنهایت به افزایش تعالی پس از آسیب در بین جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از حادثه منجر می شود.

    کلیدواژگان: تعالی پس از آسیب، گشودگی به تجربه، درک از خود، حمایت اجتماعی
  • نگار فولادی، عنایت الله شهیدی* صفحات 93-101
    مقدمه

    مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش ویژگی های شخصیتی و امید به زندگی در پیش بینی سرسختی روان شناختی شکل گرفت.

    روش

    پژوهش از نوع همبستگی و جامعه نمونه این پژوهش شامل 350 نفر از دانشجویان دانشگاه پیام نور تهران که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های امید به زندگی اشنایدر، پنج عاملی شخصیت نیو فرم کوتاه، سرسختی اهواز  استفاده شد. سپس داده ها از طریق روش های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد که بین امید به زندگی، برون گرایی، سازش پذیری و با وجدان بودن با سرسختی رابطه مثبت معنی دار و بین روان رنجورخویی، پذیرا بودن نسبت به تجارب و سرسختی، رابطه منفی معنی داری وجود دارد. تحلیل رگرسیون نیز بیان داشت که متغیرهای امید به زندگی و از بین پنج عامل شخصیتی نیو برون گرایی، سازش پذیری و با وجدان بودن بالا و روان رنجورخویی و پذیرا بودن نسبت به تجارب پایین سرسختی روان شناختی را پیش بینی می کنند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که ویژگی های شخصیتی و امید به زندگی نقش مهمی در سرسختی روان شناختی دانشجویان دارند.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، ویژگی های شخصیتی، سرسختی روان شناختی
  • زهرا آزادی، ناهید اکرمی*، احمد عابدی صفحات 103-112
    مقدمه

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش یادگیری مستقل بر عملکرد تحصیلی در دانش آموزان مبتلا به اختلال کم توجهی - بیش فعالی بود.

    روش

    روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر 10 تا 12 سال مبتلا به اختلال کم توجهی - بیش فعالی شهرستان شهرضا در نیم سال دوم سال تحصیلی 93-94 بود. نمونه پژوهش شامل 30 دانش آموز با میانگین سنی(11سال) بود که براساس ملاک های تشخیصی DSM-5 تشخیص اختلال کم توجهی - بیش فعالی دریافت کرده بودند؛ نمونه ها با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. پرسشنامه کانرز فرم والد و معلم برای اندازه گیری علایم کم توجهی - بیش فعالی و برای بررسی عملکرد تحصیلی از پرسشنامه مقیاس درجه بندی عملکرد تحصیلی استفاده شد. تحلیل داده ها به وسیله آزمون تحلیل کواریانس یک متغیره انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که بین دو گروه آزمایش و کنترل در عملکرد تحصیلی و زیرمقیاس های آن شامل موفقیت تحصیلی، تولید تحصیلی و کنترل تکانه پس از آموزش یادگیری مستقل، تفاوت معنادار (0.01> p) وجود دارد.

    بحث و نتیجه گیری

     آموزش یادگیری مستقل می تواند منجر به بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان مبتلا به اختلال کم توجهی - بیش فعالی شود و به عنوان روشی برای بهبود عملکرد تحصیلی آن ها مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلال کم توجهی - بیش فعالی، یادگیری مستقل، عملکرد تحصیلی
  • فرزانه میکائیلی منیع*، مجتبی صالحی، شاهپور احمدی خویی صفحات 113-126
    مقدمه

    از بین شخصیت های آزارنده و در عین حال غیر بیمار گون در حوزه روان شناسی می توان به سه گانه تاریک شخصیت (خودشیفتگی، ماکیاولیسم و جامعه ستیزی) اشاره کرد. هدف پژوهش حاضر در گام نخست معرفی موضوع سه گانه تاریک شخصیت به جامعه علمی روان شناسی و در گام دوم بررسی و مقایسه این صفات در افراد مجرم و غیرمجرم است.

    روش

    روش تحقیق از نوع علی-مقایسه ای بود. مطالعه روی 85 نفر از زندانیان مرد زندان شهر ارومیه و 85 نفر از افراد غیرمجرم از جمعیت عمومی ارومیه انجام شد. شرکت کنندگان بر اساس ویژگی های جمعیت شناختی با هم همتا شدند. پرسشنامه محقق ساخته برای اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه شخصیت خودشیفته، پرسشنامه شخصیت ماکیاولیسم، مقیاس خودگزارشی پسیکوپاتی نسخه سوم، ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش بودند. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چندمتغیره مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    تحلیل داده ها نشان داد که تفاوت دو گروه در ویژگی های شخصیتی خودشیفتگی و ضد اجتماعی در سطح p<0.01 و در صفت ماکیاولیسم در سطح p<0.05 معنی دار است. بزرگ ترین تفاوت به ویژگی خودشیفتگی مربوط می شود (p<0.001).

    بحث و نتیجه گیری

     نتایج نشان داد که دو گروه در سه گانه تاریک شخصیتی با هم تفاوت معنی داری دارند. ازاین رو، شاید بتوان نتیجه گرفت در گروه مجرم سطح صفات آزارنده اجتماعی (سه گانه تاریک) بالاتر از گروه مجرم است. با توجه به محدودیت شرکت کنندگان این مطالعه، پیشنهاد می شود تحقیق در گروه های بزرگ تر و نمونه زنان و در بافت های مختلف با جداسازی انواع جرایم صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: سه گانه تاریک شخصیت، ضد اجتماعی، خودشیفتگی، ماکیاولیسم
  • پونه کرمان ساروی، ابوالقاسم مهری نژاد*، حسین دلاور کسمایی صفحات 127-136
    مقدمه

    مبتلایان به صرع در معرض خطر قابل توجهی از اختلال شناختی و نابهنجاری های رفتاری هستند. هدف از پژوهش حاضر مقایسه ی حافظه ی رویدادی و معنایی در مبتلایان صرع لوب گیجگاهی و غیر مبتلایان است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه ی پژوهش مبتلایان صرع انجمن صرع ایران شهر تهران بودند، از این میان 20 نفر از مبتلایان صرع لوب گیجگاهی به عنوان نمونه انتخاب شدند و با 20 نفر از غیر مبتلایان از نظر متغیرهای جمعیت شناختی سن و تحصیلات همتا شدند. نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار سنجش حافظه رویدادی، آزمون یادآوری آیتم و منبع تصاویر و کلمات و حافظه معنایی، مقوله های طبقاتی و سیالی واژگان بود. تحلیل داده ها با آزمون تی گروه مستقل، تحلیل واریانس یک راهه و چندراهه صورت گرفت.

    نتایج

    آزمون تی و میانگین نمرات حافظه رویدادی و معنایی (x-=271.55, t38=3.61, p<0.01; x-=95.61, t38=6.22, p<0.01) تفاوت معناداری را در کارکرد این دو حافظه در مبتلایان صرع لوب گیجگاهی و غیر مبتلایان نشان دادند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتیجه ی پژوهش حاضر نشان می دهد آسیب هیپوکامپ و نیوکورتکس جانبی مبتلایان صرع لوب گیجگاهی، در بروز اختلال حافظه رویدادی و معنایی نقش اساسی دارد و میزان کارکرد حافظه ی رویدادی و معنایی در مبتلایان از غیر مبتلایان کم تر بود.

    کلیدواژگان: حافظه رویدادی، حافظه معنایی، صرع لوب گیجگاهی، صرع، حافظه
  • ماریا ای. آگیلار، وفایی*، کاظم رسول زاده طباطبایی، محیا ابراهیمی جمارانی صفحات 137-143
    مقدمه

    بر اساس مدل تاب آوری در تنیدگی، سازگاری و انطباق خانواده چهار حوزه ی مهم در زندگی وجود دارند که تنیدگی در آن ها وارد می شود و بنابراین حفظ تعادل و هماهنگی در این حوزه ها در راستای رسیدن به انطباق بسیار مهم است. یکی از این حوزه ها، به زیستی می باشد. اگرچه پژوهش های بسیاری به بررسی متغیرهای تاثیرگذار بر به زیستی فردی پرداخته اند اما یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که متغیرهایی در سطح خانواده می توانند تاثیر عمیقی بر به زیستی فردی داشته باشند. الگوی ارتباطی خانواده در راستای حل مسئله و نستوهی خانواده متغیرهایی هستند که در این پژوهش به عنوان عوامل موثر بر به زیستی اعضای خانواده مورد بررسی قرار گرفته اند. بدین ترتیب هدف پژوهش حاضر بررسی این سوال است که آیا نستوهی خانواده در رابطه ی بین الگوی ارتباطی خانواده در راستای حل مسئله و به زیستی خانواده نقش میانجی گری دارد؟

    روش

    این پژوهش از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه ی آماری شامل دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه های دولتی شهر تهران بود که از میان آن ها 389 نفر نمونه به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب و از نظر الگوی ارتباطی خانواده در راستای حل مسیله، نستوهی خانواده و به زیستی خانواده مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    نشان داد که نستوهی خانواده در رابطه ی بین الگوی ارتباطی خانواده در راستای حل مسئله و به زیستی خانواده نقش میانجی گری دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    بدین ترتیب الگوی ارتباطی حمایتی که الگوی مثبت و موثر خانواده در راستای حل مسئله است، یکی از ویژگی های خانواده ی نستوه است که در نهایت منجر به افزایش سطح به زیستی تجربه شده توسط اعضای خانواده می شود.

    کلیدواژگان: الگوی ارتباطی خانواده در راستای حل مساله، نستوهی خانواده، به زیستی خانواده
  • حسین تاجیک، سیاش طالع پسند*، اسحق رحیمیان بوگر صفحات 145-156
    مقدمه

    هدف این پژوهش کشف رابطه ساده و چندگانه عوامل تکانشگری، استرس ادراک شده و شادکامی در پیش بینی اعتیاد به اینترنت در کاربران نوجوان و جوان ایرانی بود.

    روش

    طرح مطالعه حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه کاربران نوجوان و جوان (دامنه سنی 15 تا 28 سال) اینترنت در ایران که در بازه ی زمانی (آبان تا آذرماه 93) در شبکه اجتماعی فیس بوک فعالیت می کردند. شرکت کنندگان 478 نفر از کاربران بودند که به صورت داوطلبانه پرسشنامه های اعتیاد به اینترنت یانگ، تکانشگری بارات، استرس ادراک شده کوهن و شادکامی آکسفورد را تکمیل نمودند. داده ها با مدل رگرسیون چندگانه تحلیل شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد در بعد تکانشگری، خرده مقیاس حرکتی و خرده مقیاس بی برنامگی با اعتیاد به اینترنت رابطه مثبت و معنادار داشتند، اما خرده مقیاس شناختی تکانشگری، رابطه معناداری با اعتیاد به اینترنت نداشت. استرس ادراک شده رابطه ای مثبت و شادکامی رابطه منفی و معنادار با اعتیاد به اینترنت داشتند. در یک مدل پیش بین، صرفا خرده مقیاس های حرکتی و بی برنامگی، استرس ادراک شده و شادکامی توانستند اعتیاد به اینترنت را به طور معنادار پیش بینی کنند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتیجه آنکه بی برنامگی و استرس بالا وقتی با شادکامی پایین همراه باشند، اعتیاد به اینترنت را به دنبال خواهند داشت. تلویحات نظری و کاربردی یافته ها مورد بحث قرار گرفت.

    کلیدواژگان: تکانشگری، استرس ادراک شده، شادکامی، شبکه اجتماعی فیس بوک، جوانان، نوجوانان
  • فریدون رمضانی، مسعود حجازی* صفحات 157-166
    مقدمه

    در این پژوهش سلامت روانی، تاب آوری و سرسختی روانی در افراد ورزشکار و غیر ورزشکار مقایسه شد.

    روش

    روش تحقیق پژوهش حاضر توصیفی (علی - مقایسه ای) است. تعداد 300 نفر (150 ورزشکار و 150 غیر ورزشکار) به روش نمونه گیری در دسترس بعنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه تاب آوری کونور و دیویدسون، سلامت عمومی گلدبرگ  و سرسختی روانی اهواز استفاده شد. داده ها با آزمون تی گروه های مستقل و تحلیل واریانس چند متغیره تحلیل شد.

    نتایج

    بین سلامت روانی، تاب آوری و سرسختی روانی دو گروه ورزشکار و غیر ورزشکار تفاوت معنادار وجود دارد. بر این اساس افراد ورزشکار از سلامت روانی، تاب آوری و سرسختی روانی بالاتری برخوردار بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    افراد ورزشکار تاب آوری و سرسختی روانی بالاتری داشتند و از مشکلات کمتری در زمینه سلامت روانی و در نتیجه سلامت روانی بالاتری برخوردارند. ازاین رو با توجه به نقش اساسی ورزش در ارتقای شاخص های سلامت روان شناختی، برنامه ریزی در جهت تشویق افراد به خصوص نوجوانان و جوانان برای پرداختن به ورزش، به دستگاه های مسیول و نیز خانواده ها پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: سلامت روانی، تاب آوری، سرسختی روانی، ورزش
  • جمشید جراره*، عبدالحمید رضوی صفحات 167-178
    مقدمه

    هدف این پژوهش، بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی، راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و موفقیت علمی دانش پژوهان جوان بوده است.

    روش

    طرح پژوهش در این تحقیق توصیفی از نوع همبستگی و پیش بین بوده است. تعداد 164 نفر (119 پسر و 45 دختر) دانش پژوه در باشگاه دانش پژوهان جوان به روش سرشماری در تابستان 90 در پژوهش شرکت کردند. مقیاس شخصیتی  5 عاملی نیو  و مقیاس راهبردهای انگیزشی-یادگیری ینتریچ  توسط شرکت کنندگان تکمیل گردید. میزان موفقیت علمی نیز بر اساس نوع مدال (طلا، نقره و برنز) کسب شده اندازه گیری شد. برای تحلیل داده ها با کمک  اس. پی. اس. اس از شاخص ها و روش های آماری شامل میانگین، انحراف استاندارد، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل تشخیص استفاده شد.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد که بین ویژگی های شخصیتی با بعضی از مولفه های راهبرهای انگیزشی-یادگیری همبستگی وجود دارد (0.05<p) و (0.01<p). نتایج تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد بین متغیرهای «وظیفه شناسی»، «کمک طلبی» و «ارزش گذاری نسبت به هدف» با موفقیت علمی تفاوت معناداری وجود دارد (0.05<p). همچنین نتایج تحلیل تشخیص نشان داد از بین کلیه متغیرهای پیش بین، «وظیفه شناسی»، «سازگاری» و «خود نظم دهی فراشناختی» با توان بیشتری میزان موفقیت علمی و کسب نوع مدال را پیش بینی نموده است. درمجموع متغیرهای پیش بین توانسته اند 54.6 درصد از واریانس موفقیت علمی (کسب مدال طلا، نقره یا برنز) را پیش بینی نمایند.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که ویژگی های شخصیتی با بسیاری از راهبردهای خودتنظیمی یادگیری همبستگی دارد و بعضی از ویژگی های شخصیتی و راهبردهای خودتنظیمی یادگیری می توانند میزان موفقیت علمی دانش پژوهان را پیش بینی نمایند. لذا توجه به سلامت ویژگی های شخصیتی و تقویت مهارت های یادگیری-انگیزشی برای کمک در ارتقای علمی دانش آموزان و دانش پژوهان توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: پنج عامل بزرگ شخصیت، راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، موفقیت علمی، دانش پژوهان جوان
  • علیرضا پیرخائفی، علی اکبر گودینی*، عبدالحمید حسینی صفحات 179-186
    مقدمه

    الگوی بالینی خلاقیت درمانی راهبردی جدید برای افزایش کارآمدی ذهن و شخصیت است که می تواند باعث ارتقاء سلامت روان شود. این پژوهش به هدف بررسی اثربخشی الگوی بالینی خلاقیت درمانی در کنترل نشانگان آسیب روانی دانش آموزان شامل علایم جسمانی، اضطراب، افسردگی و کارکرد اجتماعی اجرا شد.

    روش

    پژوهش با روش آزمایشی و با استفاده از طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. نمونه پژوهش شامل 40 نفر از دانش آموز بود که با روش تصادفی انتخاب و همتاسازی شدند.  ابزار پژوهش پرسشنامه سلامت روان بود . داده ها پژوهش با استفاده از آزمون کواریانس تحلیل شدند.

    نتایج

    یافته های پژوهش کاهش معنی داری را در نشانگان آسیب دانش آموزان گروه آزمایشی نسبت به کنترل نشان داد. در سه مولفه شکایات جسمانی، اضطراب و اختلال در عملکرد اجتماعی بین دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری مشاهده شد. در مولفه افسردگی تفاوت معناداری پیدا نشد.

    بحث و نتیجه گیری 

    یافته های پژوهش نشان داد که الگوی بالینی خلاقیت درمانی می تواند باعث کاهش شکایات جسمانی، اضطراب و اختلال در عملکرد اجتماعی در اافراد تحت درمان شده و استفاده از این روش درمانی برای مبتلایان به این گونه نشانگان در دانش آموزان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: خلاقیت درمانی، اضطراب، افسردگی، عملکرد اجتماعی، دانش آموزان
  • محمدرضا نائینیان*، امیر نیک آذین، محمدرضا شعیری، مهتاب رجبی، زهرا سلطانی نژاد صفحات 189-199
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف وارسی ویژگی های روان سنجی مقیاس بهزیستی شخصی بزرگسالان در نمونه های بالینی و غیر بالینی ایرانی اجرا شده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی  بوده و نمونه آن شامل دو گروه غیر بالینی (292 نفر دانشجو) و بالینی (137 نفر از مراجعه کنندگان به کلینیک سلامت خانواده و 111 نفر گروه همتا) بوده که به شیوه نمونه گیری خوشه ای (گروه غیر بالینی) و مبتنی بر هدف (گروه بالینی) انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: پرسشنامه سلامت عمومی(جی. اچ. کیو. -28) و پرسشنامه کوتاه کیفیت زندگی سازمان بهداشت.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد که مقیاس یاد شده بر اساس ضریب آلفای کامل (0.89)، و ضریب همبستگی مربوط به باز آزمایی آن (0.79) دارای پایایی مناسبی است. تحلیل عاملی اکتشافی حکایت از اشباع آن از یک عامل داشته و شاخص های حاصل از تحلیل عاملی تاییدی برازش متوسط مدل را تایید نمود. همچنین ضرایب همبستگی به دست آمده حاکی از اعتبار همگرای مقیاس با ابزارهای مشابه می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    از یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که مقیاس بهزیستی شخصی بزرگسالان دارای ویژگی های روان سنجی قابل دفاع برای مطالعه کیفیت زندگی جمعیت بزرگسال در ایران است.

    کلیدواژگان: ویژگی های روان سنجی، مقیاس بهزیستی شخصی بزرگ سالان، مقیاس کیفیت زندگی
  • آرزو پالیزیان*، مهناز مهرابی زاده هنرمند، نسرین ارشدی صفحات 201-211
    مقدمه

    پرسشنامه ی ویژگی های بی رحمی - بی احساسی نوجوانان برای سنجش ویژگی های بی رحمی - بی احساسی در نوجوانان پسر است. این پرسشنامه با اقتباس از ابزار غربالگری روند جامعه ستیزی ساخته شده است و ابعاد بی رحمی، فقدان همدلی و بی احساسی را می سنجد. پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه ی بی رحمی - بی احساسی نوجوانان در نمونه ی غیر بالینی انجام شده است.

    روش

    تعداد 300 دانش آموز (پسر) با میانگین سنی 16.38 به روش تصادفی چندمرحله ای از دبیرستان های شهرستان دزفول انتخاب شدند و پرسشنامه ی ویژگی های بی رحمی- بی احساسی نوجوانان (فریک، 2003)، پرسشنامه ی گرایش به رفتار خرابکارانه (طوابیه و احمد، 2010) بر روی این دانش آموزان اجرا شد. اعتبار پرسشنامه ی بی رحمی - بی احساسی نوجوانان به سه روش تحلیل عامل تاییدی، اعتبار همگرا و اعتبار ملاک سنجیده شد و پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ و تنصیف ارزیابی شد.

    نتایج

    آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 0.65 و برای خرده مقیاس های بی رحمی، فقدان همدلی و بی احساسی به ترتیب برابر با 0.56، 0.61 و 0.55 و ضریب تنصیف برای کل پرسشنامه 0.56 و برای خرده مقیاس های نام برده به ترتیب برابر 0.51، 0.63 و 0.49 به دست آمد. همبستگی بین پرسشنامه ی بی رحمی - بی احساسی نوجوانان و مقیاس گرایش به رفتار خرابکارانه در سطح p<0.01 معنی دار بود (r=32). علاوه بر این نتایج حاصل از تحلیل عامل تاییدی (0.05 = RMSEA) گویایی برازندگی نسبتا خوب ساختار سه عاملی پرسشنامه ی ویژگی های بی رحمی - بی احساسی نوجوانان است.

    بحث و نتیجه گیری

     نتایج پژوهش بیانگر این است که پرسشنامه ی ویژگی های بی رحمی - بی احساسی در ایران از پایایی و اعتبار نسبتا مطلوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: پرسشنامه ی بی رحمی - بی احساسی، پایایی، اعتبار
  • مهدی اکبری*، رسول روشن چسلی صفحات 215-238
    همبودی اختلال های اضطرابی و افسردگی در اکثر پژوهش های همه گیرشناسی، بین 40 تا 80 درصد گزارش شده است و این شرایط هزینه های بسیاری به طور مستقیم و غیرمستقیم بر جوامع تحمیل می کند. استفاده از پروتکل های درمانی شناختی رفتاری اختصاصی با توجه به چالش های برخاسته از مسئله همبودی، از ابعاد مختلف مقرون به صرفه نیست. توجه به مسئله همبودی اختلال های اضطرابی و افسردگی و پاسخ به چالش های ناشی از آن میسر نبود، مگر از طریق تدوین راهکارهایی که توجه به موضوع و اهمیت همبودی را هم در سطح نظری و هم در سطح کاربردی مدنظر داشته باشند، درمان های فراتشخیصی پیش قراول این نگاه تازه به تدوین پروتکل درمانی محسوب می شوند. رویکرد فراتشخیصی در تلاش اند تا چالش ها و معضلات درمانی ناشی از همبودی را با پرداختن به ماهیت نظری همبودی و لحاظ کردن ابعاد مشترک اختلال های هیجانی به ویژه اختلال های اضطرابی و افسردگی در تدوین پروتکل درمانی واحد برطرف کنند. تلاش های انجام شده در این زمینه به طراحی پروتکل های فراتشخیصی متعددی منجر شد که تفاوت های آن ها در انتخاب تکنیک های تاییدشده و رایج درمان های اختصاصی شناختی رفتاری بود. اگرچه پژوهش کارآزمایی انجام شده در این زمینه از اثربخشی متوسط این پروتکل های فراتشخیصی غیرنظری و عمل گرا حمایت می کرد ولی نقطه عطفی برای ارتقا سطح اثربخشی رویکرد فراتشخیصی شکل گرفته شده بودند. پژوهشگران این زمینه سعی کردند که با منطبق کردن این پروتکل ها بر پایه های نظری و آسیب شناسی از سد این مشکل بگذرند. نقطه عطف این تلاش ها و جهت گیری ها در پروتکل فراتشخیصی بارلو و همکاران (2011) نمایان است که با تکیه بر عامل «تنظیم هیجانی» و نظریه های مرتبط با آن، اولین گام را در طراحی پروتکل های فراتشخیصی نظریه گرا برداشتند. علیرغم پیشرفت در توسعه و غنی سازی پروتکل های فراتشخیصی مبتنی بر نظریه، مناقشات علمی اخیر در این زمینه معطوف به انتخاب فرآیند یا فرآیندهای بنیادین است.
    کلیدواژگان: درمان فراتشخیصی، همبودی، اضطراب، افسردگی
|
  • Karim Golmohammadi *, Mohammadreza Shairi, Mohammadali Asgharimoghaddam, Shima Zohrabi Pages 7-15
    Introduction

    Social anxiety disorder is characterized by the fear of negative evaluation and high level of anxiety and avoidance of social and functional situations. The purpose of the research is to investigate the effectiveness of task concentration training technique on reducing fear of negative evaluation in people with social anxiety disorder.

    Method

    This is a quasi-experimental research. The participants were all the students of Shahed University who were analyzed by Social Phobia Questionnaire (Connor et al. 2000), Semi-Structured Clinical Interviews (Frest, 1996) and Brief Fear of Negative Evaluation Scale (Leary, 1983). After confirming the social anxiety disorder, 20 people were selected as experimental and control group randomly. The experimental group received task concentration training but the control group received no intervention.

    Results

    The findings showed that using task concentration training technique leads to significant decrease in fear of negative evaluation in experimental group in comparison with the control group (t=2.76, p= 0.013).

    Discussion and Conclusion

    While the obtaining results are consistent with other results, they provide a preliminary context for using the mentioned technique for reducing the social anxiety symptoms in Iranian samples. However, future researches should present suitability of this technique in different dimensions.

    Keywords: Social anxiety disorder, Task Concentration Training Technique, Fear of Negative Evaluation
  • Mastane Moradhaseli *, Mosayeb Yarmohamadi Vasel Pages 17-25
    Introduction

    Lack of parents influences on child’s growth. An orphan child is deprived of emotional relationship and does not receive the usual pattern of interaction with others. The growing statistic of these people and psychological trauma exerted on them could not be overlooked. Thus, the purpose of the research is to investigate the effectiveness of schema therapy on resilience, feeling lonely and emotional independence of orphan children.

    Method

    During a quasi-experimental study with pretest posttest, 21orphans were selected from Andishe Nik Social Work Clinic by available sampling and randomly divided into two experimental (11 individuals) and control group (10 individuals). The groups were tested both at the beginning and end of the study. Then experimental group received schema therapy treatment for two months (10 60-minute sessions).

    Results

    MANCOVA analysis showed that schema therapy has been effective in increasing resilience, feeling lonely and emotional independence (p<0.05).

    Discussion and conclusion

    Schema therapy could be used as a suitable intervention which affects the resilience, feeling lonely and emotional independence of orphan children.

    Keywords: Schema Therapy, Resilience, Feeling Lonely, Emotional Independence, Orphan Children
  • Samereh Asadi Majreh, Firouzeh Sepehrian Azar *, Ali Esazadegan, Hamid Poursharifi Pages 27-38
    Introduction

    Pain is the most generalized mental stress that human faces it. The current research has been done to determine the fitness of emotion regulation model of generalized anxiety disorder to explain pain perception in patient with chronic pain.

    Method

     The statistical sample consisted of 210 patients referred to pain clinics in Rasht, Iran who had generalized anxiety disorder symptoms based on clinical interview. They were selected by available sampling and completed perception of pain, emotion dysregulation, and Alexithymia (TAS), meta-mood and affect control questionnaire. Data were analyzed by descriptive measures of frequency, percentage, mean, standard deviation and Pearson’s correlation coefficient and structural equation model.

    Results

    Results showed that emotion regulation has a direct effect on pain perception (p<0.01). Moreover, variables such as expressiveness, meta-mood, affect control and Alexithymia have direct effect on emotion regulation and indirect effect on pain perception.

    Discussion and conclusion

    Findings show that emotion regulation could be effective in the degree of pain perception in patient with chronic pain.

    Keywords: Alexithymia, Generalized Anxiety, Emotional Expressiveness, Emotion Regulation, Pain, Meta-Mood, Affect Control
  • Maryam Samadi *, Amir Ghamarani, Mohadese Taghinejad, Abdolhossein Shamsi Pages 39-49
    Introduction

    Studies have shown that mother’s personality dimensions have an important role in emotional behavioral disorders of children. The purpose of the current study is to investigate the relationship between maternal dark personality and emotional-behavioral disorders of elementary students of Isfahan, Iran.

    Method

    The method used in the study is descriptive of correlation type. 150 elementary students were selected from different educational areas of Isfahan by multi-stage random sampling. Research tools were Achenbach Behavior Problems Inventory and Dark Personality (Johnson and Webster, 20100. Data were analyzed by stepwise multivariate regression.

    Results

    Results showed that maternity dark personality (Machiavellian, narcissism and psychopathy) can predict emotional-behavioral disorders of children significantly (p≤0.0001).

    Discussion and Conclusion

    Generally, we can say that children whom their mothers have high levels of dark personality are at risk of behavior disorders. In other words, children’s behavioral disorders are related to patients’ personality traits.

    Keywords: Dark Personality, Emotional-Behavioral Disorders, Students
  • Mahboobe Taher *, Abbas Abolghasemi, Arezoo Mojarrad, Elham Abniki Pages 51-61
    Introduction

    The purpose of the study was to determine the role of procrastination and affect control in predicting the interpersonal reactivity.

    Method

    This is a descriptive research of correlation type. Statistical sample included all retired elderly people of Sari, Iran. 220 subjects (114 women, 106 men) were selected by available sampling. Data were collected by General Procrastination Scale, Affect Control Scale and Interpersonal Reactivity Index.

    Results

    Results showed that there’s a significant correlation between interpersonal reactivity with procrastination (r= -33), affect control (r= 53), anxiety (r= 42) and positive effect (r= 25). The results of regression analysis test showed that depression, anxiety and procrastination can predict the changes of perspective-taking significantly. Moreover, anxiety and positive affect can predict fantasy significantly; anger and anxiety can predict emphatic concern negatively and positively, respectively; moreover, anger can predict personal distress positively. In general, anxiety, positive affect and procrastination can explain 28 percent of the variance of elderly people’s interpersonal reactivity.

    Discussion and conclusion

    We can improve elderly people’s interpersonal relations and consequently their lives and health by training strategies to cope with procrastination and also affect control training.

    Keywords: procrastination, Affect Control, Interpersonal Reactivity, Elderly People
  • Eesmaeil Soleimani * Pages 63-72

    This study examined the effectiveness of cognitive remediation on cognitive– Attention functions in students with specific learning disorder. This research was the pre-test and post-test study with a control group < span dir="RTL">.The study population's Formed specific learning disability students with specific learning disabilities in Urmia city elementary school fifth grade and sixth academic year comprised 94-1393.The sample consisted of 32 students with specific learning disabilitieswho were randomly selected from the population for sampling. To collect data were usedfrom the Raven's Progressive Matrices, Wechsler Memory Scale of numeric (digit span) and CPT-scale processing of emotional. Mayknbam cognitive restructuring interventions that were implemented in six sessions on the experimental group < span dir="RTL">.The results of multivariate analysis of covariance showedthere is a significant differenceInternational student in the experimental group and the control group in components of working memory and attention. In other words, effective significantly cognitive restructuring therapy on the components of working memory and attention.These results suggest that cognitive restructuring can to amend Working memory and attention students withlearning disabilities

    Keywords: Cognitive impairment, cognitive restructuring, learning disorder
  • Narges Pourtaleb *, MirMahmoud Mirnasab Pages 73-81
    Introduction

    The purpose of the current research is to investigate the relationship between perfectionism and test anxiety in high school students of Tabriz, Iran.

    Method

    The statistical sample included third grade high school students of Tabriz, Iran. The research sample included 168 students selected by cluster random sampling. Data were analyzed by Spiel Berger Test Anxiety and Multi-Dimensional Perfectionism Scale and were analyzed by Correlation Coefficient Test and Simultaneous Multiple Regression Analysis.

    Results

    Results showed that there’s a significant positive relationship between perfectionism and its dimensions with test anxiety. Moreover, the results of simultaneous regression indicated that from three dimensions of perfectionism, the socially oriented dimension predict test anxiety significantly. The results of the independent t-test showed that there’s a significant difference between the two groups of study (boys and girls) in test anxiety so that the mean of test anxiety in girls was more than boys.

    Discussion and Conclusion

    The findings of the research can be helpful in more researches about investigation of the role of personality factors on students’ test anxiety in the future.

    Keywords: Perfectionism (Self-Oriented, Other-Oriented, Socially-Oriented), anxiety, Test anxiety, Students
  • Atefeh Hosseinloo *, Farhad Jomehri, Hooman Namvar Pages 83-91
    Introduction

    The purpose of the study was to present a structural equation model to predict post-traumatic growth based on openness to experience and self-perception by mediating of social support in veterans with PTSD.

    Method

    Due to the limited size of population living in Saveh, Iran, all veterans with PTSD who were 300 individuals were selected by census method. Subjects responded to questionnaires of Openness to Experience (Woo et al,. 2014), Self-Concept (Beck and Steer, 1987), Social Support (Sherbourn and Stewart, 1991) and post-traumatic growth (Tedeschi and Calhoun, 1996). Data were analyzed by path analysis.

    Results

    According to the adjusted model, results showed that self-concept, openness to experience and social support has direct and positive effect post-traumatic growth. In addition to direct effect, self-concept and openness to experience have indirect effect on post-traumatic growth of veterans by mediation of social support. Self-concept, social support and openness to experience have the most contribution in predicting the post-traumatic growth, respectively.

    Discussion and Conclusion

    The degree of social support has increased by the increase of self-concept and openness to experience and this eventually leads to the increase of post-traumatic growth among veterans with PTSD.

    Keywords: Post-traumatic Growth, Openness to Experience, self-concept, Social support
  • Negar Fouladi, Enayatollah Shahidi * Pages 93-101
    Introduction

    The purpose of the current study was to investigate the role of personality traits and life expectancy in predicting the psychological hardiness.

    Method

    This is a correlation research in which students of Tehran Payame Noor University were selected by available sampling. Data were analyzed by Snyder’s (AHS-12) Hope Questionnaire, NEO Five Factor Analysis (NEO-FFI) AND Ahwaz Hardiness Inventory (AHI). Data were analyzed by Pearson Correlation Method and Regression Analysis.

    Results

    Results showed that there’s a significant positive relationship between life expectancy, extroversion, compatibility, and conscientiousness with hardiness and there’s a significant negative relationship between neuroticism and openness to experience with hardiness. Regression analysis indicated that life expectancy, extroversion, compatibility, high conscientiousness, neuroticism and low openness to experience predict hardiness.

    Discussion and conclusion

    Results showed that personality traits and life expectancy have an important role in students’ hardiness.

    Keywords: Life Expectancy, Personality traits, Hardiness
  • Zahra Azadi, Nahid Akrami *, Ahmad Abedi Pages 103-112
    Introduction

    The purpose of the study is to investigate the effect of independent learning training on the academic performance of the students suffering from the attention-deficit hyperactivity disorder.

    Method

    The research design was pretest posttest with the control group. Statistical sample included all male students aged 10 to 12 suffering from the attention-deficit hyperactivity disorder living in Shahrreza, Iran and were studying at the second semester of academic year of 2014-2015. Research sample included 30 students with the average age of 11years old who received the diagnosis of attention-deficit hyperactivity disorder based on the DSM-5 diagnostic criteria. Samples were selected by multi-stage cluster sampling. Connor Parent-Teacher Questionnaire and Academic Performance Rating Scale were used for measuring the attention-deficit hyperactivity symptoms and investigating the academic performance, respectively. Data were analyzed by ANCOVA.

    Results

    The results showed that there’s a significant difference (p=0.01) between the two experimental and control group in terms of academic performance and its subscales including academic success, academic productivity, impulse control after independent learning training.

    Discussion and Conclusion

    Independent learning training can improve the academic performance of the students suffering from the attention-deficit hyperactivity disorder, thus, it can be used as a method for improving the academic performance.

    Keywords: Attention-Deficit Hyperactivity Disorder, Independent Learning, academic performance
  • Farzaneh Michaeli Manee *, Mojtaba Salehi, Shahpoor Ahmadi Khouie Pages 113-126
    Introduction

    Dark triad of personality (narcissism, Machiavellianism and psychopathy) is one of the annoying and unhealthy personalities in psychology field. The purpose of the current study is first to introduce dark triad of personality tos scientific community of psychology and then investigate and compare these traits in convicts and non-convicts individuals.

    Method

    This was a causal-comparative research. Statistical sample included 85 male prisoners of Urmia prison and 85 non-convicts. Participants were matched demographically. Research tools included Research-made Questionnaire for demographic information, Narcissism Personality Inventory (NPI), Machiavellianism Scale and Self-Report Psychopathy Scale (3rd edition). Data were analyzed by Multivariate Regression Analysis.

    Results

    Data analysis showed that the differences between two groups were significant for narcissism and psychopathy at the level of p<0.01 and for Machiavellianism at the level of p<0.05. The most important difference was related to narcissism (p<0.001).

    Discussion and Conclusion

    Results showed that there’s a significant difference between two groups regarding dark triad of personality. Thus, it can be concluded that the level of social aversive traits (dark triad) is higher in convicts. Because of the limitation of the participants in the research, it is suggested that future researches consider large groups, women, and different contexts and separated crime.

    Keywords: Dark Triad of Personality, Psychopathy, Narcissism, Machiavellianism
  • Pooneh Kermansaravi, Abolghasem Mehrinejad *, Hossein Delavar Kasmaee Pages 127-136
    Introduction

    Patients suffering epilepsy are at risk of cognitive disorder and behavioral abnormality. The purpose of the study is to compare episodic and semantic memory in patients with temporal lobe epilepsy and non-patients.

    Method

    This was a causal-comparative research. The statistical sample was patients with epilepsy of Iranian Epilepsy Center in Tehran from whom 20 patients with epilepsy were selected as the sample and were matched with 20 non-patients in term of demographic variables of age and education. The samples were selected by available sampling. Research tools for episodic memory were recalling the item, images source and word test and for semantic memory were classified categories and fluid words. Data were analyzed by t-test of independent group and multivariate analysis of variance.

    Results

    T-test and average scores of episodic and semantic memory showed significant difference (p<0.01, t38=6.22, x: 95/61; p<0.01, t38=3.61, x: 271/55) in the function of the two memories in patients with temporal lobe epilepsy and non-patients.

    Discussion and conclusion

    The results show that hippocampus damage and lateral neocortex in patients suffering temporal lobe epilepsy has a fundamental role in semantic and episodic memory disorder, moreover, the episodic and semantic memory function in patients was lower than non-patients.

    Keywords: Episodic memory, Semantic memory, Temporal lobe epilepsy, Epilepsy, Memory
  • Maria Aguilar Vafaie *, Kazem Rasoolzadeh Tabatabaei, Mahya Ebrahimi Jamarani Pages 137-143
    Introduction

    According to resilience model of stress, adjustment and adaptation, there are four main domains in life in which stress enters; therefore, keeping balance and harmony in these fields is essential for adaptation. Wellbeing is one of these fields. Although many researches have investigated the effective variables on individual wellbeing, the findings of the current research show that some variables at the family level can influence individual wellbeing. Communication pattern of the family along with problem solving and family hardiness are variables which are investigated as effective factors on family members’ wellbeing. Thus, the purpose of the study is to investigate the question: is family hardiness has a mediation role regarding communication pattern in line with family’s wellbeing and problem solving?

    Method

    This is a correlation method. The statistical sample included B.A students of Tehran’s public universities. 389 students were selected by multi-stage random sampling and evaluated in term of family’s communication pattern in line with family’s wellbeing and problem solving. Data were analyzed by correlation coefficient and hierarchical regression analysis.

    Results

    Results showed that family’s hardiness has a mediation role in relationship between family’s communication pattern in line with problem solving and family’s wellbeing.

    Discussion and Conclusion

    Thus supportive communication pattern which is the positive and effective pattern of the family regarding problem solving is one of the features of the hardiness of the family which finally increase the experienced wellbeing level of the family members.

    Keywords: Family’s Communication Pattern Regarding Problem Solving, Family Hardiness, Family Wellbeing
  • Hossein Tajik, Siavash Talepasand *, EsHagh Rahimian Booger Pages 145-156
    Introduction

    The purpose of the study was to explore the simple and multiple relationships of impulsivity, perceived stress and happiness to predict internet addiction in Iranian teenagers and young people users.

    Method

    This was a correlation study. Statistical sample included all teenagers and young people internet users (aged 15 to 28) who have used Facebook from October to November in 2014. Participants were 478 users who voluntarily completed the Young Internet Addiction Questionnaire, Barratt Impulsivity Scale, Cohen Perceived Stress Scale and Oxford Happiness Scale. Data were analyzed by multiple regression analysis Model.

    Results

    Findings show that there’s a significant and positive relationship between motor subscale and disorganization subscale with Internet addiction in the dimensions of impulsivity, but cognitive impulsivity subscale has no significant relationship with Internet addiction. Perceived stress has a positive and happiness has a significant and negative relationship with Internet addiction. Motor and disorganized subscale, perceived stress and happiness could predict internet addiction significantly in a predictive model.

    Discussion and Conclusion

    The results showed that lack of program and high stress along with low happiness lead to Internet addiction. Theoretical and practical implication of the findings is discussed.

    Keywords: impulsivity, Perceived stress, Happiness, Facebook, Young People, Teenagers
  • Fereydon Ramazani, Masood Hejazi * Pages 157-166
    Introduction

    The purpose of the research was to compare the mental health, resilience and hardiness of the athletes and non-athletes.

    Method

    The research method is descriptive (causal-comparative). 300 people (150 athletes and 150 non-athletes) were selected as the research sample by available sampling. Data were gathered by Connor-Davidson Resilience Scale, Goldberg’s General Health and Ahwaz’s Hardiness. Data were analyzed by independent t-test and MANOVA.

    Results

    There’s a significant difference between the two groups of athletes and non-athletes in term of mental health, resilience and hardiness. Thus, mental health, resilience and hardiness of the athletes were higher than those of non-athletes.

    Discussion and Conclusion

    Athletes have higher resilience and hardiness and fewer mental health problems thus have higher mental health. Therefore, as sport has a fundamental role in promoting mental health, it is recommended that families and responsible organizations encourage people –especially teenagers and young people- to engage in sports.

    Keywords: Mental Health, Resilience, Hardiness, Sport
  • Jamshid Jarareh *, Abdolhamid Razavi Pages 167-178
    Introduction

    The purpose of the research is to investigate the relationship between personality traits, self-regulation learning strategies and academic success of young students.

    Methods

    The research design was descriptive of correlation and predictor type. 164 students (119 boys and 45 girls) of Young Student Club participated in the research by census method in summer in 2010. The participants completed NEO Personality Inventory (NEO-FFI) and Motivational Learning Strategies Questionnaire (MSLQ). The degree of academic success was measured by the type of medal (gold, silver or bronze). Data were analyzed by statistical method and indexes including means, standard deviation, Pearson correlation coefficient and discriminant analysis.

    Results

    The results showed that there’s a correlation between personality traits and some of the motivational-learning strategies components (p<0.05) and (p<0.01). The results of one-way regression analysis showed that there’s a significant difference between conscientiousness, seeking help, and valuation of the targets with academic success (p<0.05). In addition, the results of discriminant analysis showed that variables of conscientiousness, adjustment and meta-cognitive self-regulation predicted academic success and type of medal more than other predictor variables. In general, predictor variables could predict 54.6 percent of the variance of academic success (winning gold, silver and bronze medal).

    Discussion and Conclusion

    From the findings of the research we can conclude that there’s a correlation between personality traits and many of the self-regulation learning strategies and that some of the personality traits and self-regulation learning strategies can predict the success of young students. Therefore, improving personality traits and reinforcing the motivational learning skill is recommended for improving the academic success of the students.

    Keywords: Big five Factor Personality, Self-regulating Learning, Scientific Success, Young Researcher
  • Alireza Pirkhaefi, Aliakbar Goudini *, Abdolhamid Hosseini Pages 179-186
    Introduction

    Clinical creativity therapy model is a new strategy for increasing the efficacy of mind and personality which leads to the improvement of mental health. The purpose of the study is to investigate the effectiveness of clinical creativity therapy model on controlling the mental damage symptoms of the students including physical symptoms, anxiety, depression and social function.

    Method

    This is an experimental research with pretest posttest pattern and the control group. 40 students were selected by random sampling and were matched. Research tools were Mental Health Questionnaire. Data were analyzed by Covariance Test.

    Results

    The findings of the research showed a significant decrease in the symptoms of the experimental group. There was a significant difference in three symptoms of physical complaints, anxiety and impairment in social function between the two experimental and control group. There was no significant difference in the component of depression.

    Discussion and Conclusion

    The findings of the research showed that clinical creativity therapy model can lead to the decrease of physical complaints, anxiety, and impairment in social function in people under treatment. This method is recommended as a therapy for people suffering from these symptoms.

    Keywords: anxiety, Depression, Social Performance, Students
  • Mohammadreza Nainian *, Amir Nik Azin, Mohammadreza Shairi, Mahtab Rajabi, Zahra Soltaninejad Pages 189-199
    Introduction

    The purpose of the research is to investigate the psychometric properties of adults’ personal wellbeing index (PWI-A) in Iranian clinical and non-clinical samples.

    Method

    This is a descriptive research included two non-clinical (992 students) and clinical (137 patients referred to Family Health Clinic and 111 subjects as control group) groups selected by cluster sampling and purpose sampling, respectively. Research tools included: General Health Questionnaire (GHQ) and World Health Organization’s WHOQOL BREEF.

    Results

    The findings of the research showed that PWI has a suitable reliability based on the total alpha coefficient (0.89) and correlation coefficient of test-retest (0.79). Exploratory factor analysis indicated its situation from one factor and indexes of confirmatory factor analysis confirm the moderate fitness of the model. Moreover, correlation coefficients indicate convergent validity of the scale with similar tools.

    Discussion and Conclusion

    The findings of the research show that personal wellbeing index – adults PWI-A has good psychometric properties for studying Iranian adults’ quality of life.

    Keywords: psychometric properties, Adults’ Personal Wellbeing, Quality of Life Scale
  • Arezoo Palizian *, Mahnaz Mehrabizadeh Honarmand, Nasrin Arshadi Pages 201-211
    Introduction

    Youth's inventory of callous-unemotional traits is used to measure the callous and unemotional traits in male teenagers. The questionnaire is made based on sociopathy screening tool and measures the dimensions of callousness, lack of empathy and lack of emotion. The purpose of the study is to investigate the psychometric properties of the Youth's inventory of callous-unemotional traits in a non-clinical sample.

    Method

    300 male students with the average age of 16.38 were selected from Dezful high school by multi-stage random sampling. They completed the ICU Questionnaire (Frick, 2003) and Vandalism Questionnaire (VQ) (Thavabieh and Ahmad, 2010). The reliability of the ICU-YV was measured by three methods of confirmatory factor analysis, convergent validity and criterion validity; and the validity of the questionnaire is assessed by Cronbach alpha and split half method.

    Results

    Cronbach alpha was 0.65 for total scale and for subscales of callousness, lack of empathy and emotion was 0.56, 0.61 and 0.55, respectively. Split-half coefficient for total questionnaire was 0.56 and for mentioned subscales was 0.51, 0.63, and 0.49, respectively. The correlation between youth’ inventory of callous-unemotional traits and Vandalism Scale was significant at the level of p<0.01 (r=32). Moreover, the results of confirmatory factor analysis (RMSEA=0.05) indicated the suitable fitness of three-factor structure of ICU-YV.

    Discussion and Conclusion

    The results indicate that ICU-YU has a suitable reliability and validity in Iran.

    Keywords: ICU-YV, Validity, reliability
  • Mehdi Akbari *, Rasool Roshan Chesli Pages 215-238
    Comorbidity of depression and anxiety disorders has been reported 40 to 80 percent in most of the epidemiology researches and these conditions impose a lot of direct and indirect cost on society. Using specialized cognitive-behavioral therapeutic protocols based on the challenges of comorbidity may not be affordable. Pay attention to the comorbidity of depression and anxiety disorders and response to its challenges is not possible except through the formulation of the solutions which consider the issue theoretically and practically. Transdiagnostic treatments are prerogative of this new perspective on the development of a therapeutic protocol. Transdiagnostic approach tries to resolve the therapeutic challenges and concerns of comorbidity by addressing the theoretical nature of comorbidity and also addressing the common dimensions of emotional disorders especially depression and anxiety disorders in formulating a unified therapeutic protocol. Efforts done in this field resulted in the design of several transdiagnostic protocols which differed in the selection of approved and common techniques of specialized cognitive-behavioral treatments. Although trial research which has done in this field supported the moderate effectiveness of these untheoretical and pragmatic transdiagnostic protocols, it was a turning point for improving the effectiveness level of transdiagnostic approach. Researches in this field tried to overcome this problem by matching these protocols on the theoretical and pathological ground. The milestone of the attempts and orientations was in transdiagnostic protocol of Barlow et al. (2011), they took the first step in designing the theoretical transdiagnostic protocols by using the factor of emotion regulation and its related theories. Despite progress in developing and enriching theoretical transdiagnostic protocols, recent scientific controversies in this field focus on the selection of process or fundamental processes.
    Keywords: Transdiagnostic Therapy, comorbidity, anxiety, Depression